Skolioosin hoito Spiraalistabilaatio -harjoitteilla

08.05.2019

Skolioosin, eli selän vinouman, yksi yleisimmästä muodoista on ns. idiopaattinen eli tuntemattomasti syystä johtuva skolioosi. Se alkaa yleensä  lapsuuden kasvupyrähdyksen yhteydessä.  Skolioosin etenemistä seurataan terveydenhuollossa ja mikäli vinouma kehittyy  "tarpeeksi" suureksi, aloitetaan korsettihoito.  Korsetti ei suorista skolioosia, mutta se estää sen pahenemisen.  Selkä- ja vatsalihasten harjoittelua suositellaan skolioosipotilaille, mutta tätä pitäisi painottaa terveydenhuollossa paljon nykyistä enemmän. Yleensä kaikilla skolioosipotilailla ilmenee ajan myötä selkäoireita, lihasepätasapainoa, "jumeja", päänsärkyä ja muita kiputiloja.

Spiraalistabilaatio eli SPS on tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin, Richard Smišekin, kehittämä kehonhallinta- ja terapiamenetelmä. Se on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi erityisesti skolioosin hoidossa ja se onkin suosittu harjoittelu- ja terapiamuoto eri puolilla maailmaa.

SPS-harjoittelussa käytetään metodiin erikoisesti suunniteltuja vastuskuminauhoja. Tukeva pikkumatto sekä sauvat ovat lisäksi tarpeen tietyissä harjoitteissa. Harjoitteet tehdään pääosin seisten, mutta harjoittelun alkuvaiheeseen harjoitteet voidaan tehdä myös istuen. Harjoitteita tulee sitoutua tekemään päivittäin, mieluiten 3xpäivässä n.10-20min kerrallaan. Päivittäistä harjoittelua jatketaan tilanteen mukaan 3-6kk. Skolioosin hoitoon liitetään harjoittelun lisäksi manuaalista käsittelyä tarpeen mukaan.

Spiraalistabilaatio -harjoitteitteissa käytetään siihen suunniteltua vastuskuminauhaa
Spiraalistabilaatio -harjoitteitteissa käytetään siihen suunniteltua vastuskuminauhaa

Lue aiheesta myös muut Blogitekstit