Lavan hallinnan harjoitteita

04.12.2018

Lapaluun lihasten toiminnalla on osoitettu olevan suuri vaikutus olkapään ja niska-hartiaseudun kipuihin ja toimintahäiriöihin. Lapaluu toimii olkapään tukevana perustana. Jotta olkanivel voi toimia optimaalisesti, tarvitsee se tukevan ja vahvan perustan eli lapatuen. Usein lapaluun lihaksista epäkäslihaksen (m.trapezius) yläosa tekee ylitöitä, kun taas epäkäslihaksen ala-ja keskiosa sekä sahalihas (serratus anterior) eivät toimi kunnolla. Olkaniveltä liikuteltaessa eli esimerkiksi kättä ylös nostaessa, tulee lapaluun kiertyä ylös ja kallistua taakse, jotta käden hyvä liikelaajuus on mahdollista. Mikäli lapaluu ei lähde kiertymään oikein, aiheuttaa se ajan myötä ahdas olkapää -oiretta ja kiertäjäkalvosin oireyhtymää.

Tässä muutamia lavan hallinnan harjoitteita. Hankala on tietysti löytää sellaisia harjoitteita, jotka sopivat kaikille, mutta nämä pitäisi olla suht. turvallisia tehdä. Liikkeet tehdään kivuttomalla liikeradalla, hitaasti ja hallitusti. Mikäli sinulla on vaikeuksia tehdä näitä harjoituksia, niin suosittelen varaamaan ajan fysioterapeutille, jotta voidaan katsoa juuri sinulle soveltuvat harjoitteet.

1.) Liuútus seinää pitkin

(rullana voi olla myös tyhjät juomapullot tms. tai saman liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa)

2.) Pään yli vienti

-Pidä kuminauha koko ajan kireänä viedessäsi käsiä pään yli eli älä päästä kyynärpäitä tai ranteita lähentymään toisiaan

- Älä päästä selkää notkolle

3.) Olkanivelen ulkokierto kylkimakuulla

4. ) Käsien nosto hartiatasoon

Saman liikkeen voi tehdä esim. tukevan pöydän päällä yhdellä kädellä kerrallaan, jos jumppapalloa ei löydy kotoa.

Lue myös