Onko sinulla vatsalihasten erkauma?

21.11.2020

Suorien vatsalihasten erkaumaa ei välttämättä testata jälkitarkastuksessa ollenkaan, joten moni nainen kärsii erkaumasta tietämättään. Liian nopea ja vääränlainen treeni voi olla kohtalokasta vatsalihasten palautumiselle. Tästä syystä erkauma kannattaa testata ennen treenin aloittamista. 

Raskauden aikana vatsalihakset, koko vatsakalvo ja jännesauma venyvät vatsan kasvamisen myötä. Suorat vatsalihakset erkaantuvat vatsan eri puolille ja niiden välissä oleva valkoinen jännesauma (linea alba) levenee. Jos synnytyksen jälkeen suorat vatsalihakset eivät palaudu entiselleen, vaan niiden väliin jää "tilaa", on kyseessä suorien vatsalihasten erkauma. 

Katso video ja testaa onko sinulla vatsalihasten erkauma


Jos useampi sormi uppoaa vierekkäin vatsaan ja tunnet suorien vatsalihasten reunat kaukana toisistaan, on sinulla erkaantuneet vatsalihakset ja on erittäin suositeltavaa tehdä kuntouttavia harjoituksia. Samoin suosittelen harjoittelua, jos suorien vatsalihasten välissä oleva jännesauma tuntuu pehmeältä ja tunnet vatsalihasten välissä selkeän uran. Yleisimmin erkauma on navan alueella sekä sen ylä- ja alapuolella.

Äitiysfysioterapeutin vastaanotolla vatsalihasten erkauma tutkitaan sekä käsin että ultraäänilaitteella, joka antaa tarkan kuvan vatsalihasten tilanteesta. Lue tarkemmin äitiysfysioterapeutin tutkimuksesta ja vastaanottokäynnistä TÄSTÄ

Lue myös