Vatsalihasten erkauma

03.09.2020

Suorien vatsalihasten välissä on jännesauma, linea alba, joka venyessään ei enää pidä vatsalihasten reunoja lähellä toisiaan. Tällöin puhutaan vatsalihasten erkaumasta. Normaalisti jännesauman leveys on n.2cm. Raskauden aikana vatsalihasten erkaantuminen on täysin luonnollinen asia ja se tulee jokaiselle viimeistään raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Synnytyksen jälkeen vatsalihakset lähtevät palautumaan spontaanisti ja tätä palautumista tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä. Nopeinta palautuminen on kahden ensimmäisen kuukauden aikana synnytyksestä. Suurimmalla osalla äideistä erkauma palautuu spontaanisti ihan itsestään, mutta kaikilla ei.

Usein äidit haluavat tietää onko heillä vatsalihasten erkauma ja kuinka leveä se on. Senttimäärää tärkeämpi asia on kuitenkin se, jännittyykö jännesauma vai onko se löysä. Jännesauman tehtävä on voimansiirto ja mikäli jännesauma ei ole napakka, ei vatsan syvä tuki aktivoidu, voimansiirrossa on puutteita ja tämä voi aiheuttaa esimerkiksi kiputiloja selkään.

Vatsalihasten erkauma aiheuttaa voimansiirron ongelmia, jotka voivat ilmetä esimerkiksi selkäkipuina
Vatsalihasten erkauma aiheuttaa voimansiirron ongelmia, jotka voivat ilmetä esimerkiksi selkäkipuina

Vatsalihasten erkauman voi huomata vatsan pullottamisesta. Treenatessa vatsaan syntyy harjanne tai kumpu ja seistessä vatsa saattaa työntyä epätavallisen paljon ulospäin. Tunnusteltaessa vatsaa se voi tuntua löysältä, iho hauraalta ja sormi upota syvälle vatsalihasten väliin.

Vatsalihasten erkaumasta puhutaan jo paljon mediassa ja tietoisuus siitä on kasvanut paljon viime vuosien aikana. Tämä on ilman muuta hyvä asia. Kuitenkin huolestuttavaa on se, että monia äitejä pelottaa ruveta liikkumaan synnytyksen jälkeen ja koetaan, ettei oikein uskalla tehdä mitään, jottei mahdollinen erkauma pahentuisi. Todellisuudessa erkauma EI ole este liikkumiselle, vaan enemmänkin haittaa on siitä, jos ei uskalla liikkua. Erkauma tarvitsee kuormitusta kuntoutuakseen. 

Tutkimusten mukaan mikään tietty liike ei pahenna erkaumaa. Vatsalihaksia harjoitellessa olisi kuitenkin tärkeä huomioida jännittyykö jännesauma vai onko se löysä. Mikäli jännesauma on löysä, tulisi harjoittelu aloittaa sellaisista liikkeistä, jossa vatsan syvät lihakset aktivoituvat ja jännesauma on napakka. Eli vältä sellaisia liikkeitä, joissa vatsa pullistuu tai joissa suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan.

Lue lisää