Äitiysfysioterapeuttinen tutkimus synnytyksen jälkeen

05.02.2021

Äidin kehossa tapahtuu eniten palautumista n.2kk synnytyksen jälkeen, joten tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa lantionpohjan ja vatsalihasten tilanne äitiysfysioterapeutin vastaanotolla.  Usein äideillä tekeekin jo mieli ruveta liikkumaan enemmän ja mikäli tässä vaiheessa on vielä esimerkiksi vatsalihasten erkaumaa, on siihen syytä puuttua ja huomioida esimerkiksi liikuntaa lisätessä. Äitiysfysioterapiaan voi kuitenkin tulla vaikka synnytyksestä olisi pidempikin aika ja moniin vaivoihin voidaan saada apua vielä vuosienkin päästä.

Vastaanottokäynti alkaa aina perusteellisella haastattelulla, koska on tärkeä selvittää äidin taustat, mahdolliset ongelmat sekä tavoitteet ja toiveet käynnin suhteen. Haastattelun jälkeen tehdään kattava tutkimus. Tutkimuksessa käydään läpi koko keho, ryhti ja mahdolliset arvet. Lantionpohjan tilanne tarkistetaan sisätutkimuksena käsin ja lisäksi ultraäänilaitteella vatsanpeitteiden päältä. Vatsalihasten palautuminen ja toiminta tarkastetaan myös sekä käsin että ultraäänilaitteella. Lisäksi tehdään erilaisia toiminnallisia testejä, jotka antavat  minulle fysioterapeuttina tietoa kehon toiminnallisuudesta. Tutkimukset eivät aiheuta kipua eikä tutkimuksiin tarvitse valmistautua muutoin, kun ettei käy pissalla n.1-2h ennen tutkimusta.

Tutkimuksen perusteella pystyn antamaan yksilölliset harjoiteohjeet ja käymään läpi liikuntasuosituksia äidin omien tavoitteiden mukaisesti. Käyntien määrä riippuu äidin tilanteesta; useimmiten 1-5 käyntiä riittää ja jo kertaluonteinen käynti on synnyttäneelle naiselle erittäin hyödyllinen. Hyvin harvoin on tilanteita, että äitiysfysioterapiassa käytäisiin tiheästi tai esim. viikon välein. Mikäli on erkaumaa tai muuta ongelmaa, on  kuitenkin hyvä varautua käymään kontrolliluonteisilla käynneillä n. 6-8vk välein. 

Varaa aika äitiysfysioterapiaan TÄÄLTÄ

Tutustu myös Palaudu Synnytyksestä -pienryhmiin TÄÄLTÄ