Äitiysfysioterapeuttinen tutkimus synnytyksen jälkeen

05.02.2021

Äitiysfysioterapiaan hakeudutaan usein erilaisten vaivojen vuoksi; kyseessä voi olla erilaiset kiputilat lantion tai alaselän alueella, virtsankarkailu tai joku muu lantionpohjan toimintahäiriö. Äitiysfysioterapiassa on kuitenkin kyse myös ennaltaehkäisystä ja synnytyksen jälkeisestä tarkastuksesta hyötyy jokainen äiti, vaikkei mitään vaivoja olisikaan. 

Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle voi tulla heti, kun se itsestä tuntuu sopivalta. Useimmiten äidit hakeutuvat äitiysfysioterapiaan jälkitarkastuksen jälkeen ja tämä onkin sopiva aika useimmille, koska eniten palautumista äidin kehossa tapahtuu  n.2kk synnytyksen jälkeen. Usein äideillä tekee tässä vaiheessa jo mieli ruveta liikkumaan enemmän ja mikäli on vielä esimerkiksi vatsalihasten erkaumaa, on siihen syytä puuttua ja huomioida liikuntaa lisätessä. Vastaanotolle voi hakeutua aiemminkin erityisesti, jos on lantionpohjan kanssa ongelmia, kipuja tai kaipaa apuja esimerkiksi sektioarven käsittelyyn.

Äitiysfysioterapiaan voi tulla vaikka synnytyksestä olisi pidempikin aika ja moniin vaivoihin voidaan saada apua vielä vuosienkin päästä.

Vastaanottokäynti alkaa aina perusteellisella haastattelulla, koska on tärkeä selvittää äidin taustat, mahdolliset ongelmat sekä tavoitteet ja toiveet käynnin suhteen. Haastattelun jälkeen tehdään kattava tutkimus. Tutkimuksessa käydään läpi koko keho, ryhti ja mahdolliset arvet. Lantionpohjan tilanne tarkistetaan sisätutkimuksena käsin ja lisäksi ultraäänilaitteella vatsanpeitteiden päältä. Vatsalihasten palautuminen ja toiminta tarkastetaan myös sekä käsin että ultraäänilaitteella. Lisäksi tehdään erilaisia toiminnallisia testejä, jotka antavat  minulle fysioterapeuttina tietoa kehon toiminnallisuudesta. Tutkimukset eivät aiheuta kipua eikä tutkimuksiin tarvitse valmistautua muutoin, kun ettei käy pissalla n.1-2h ennen tutkimusta.

Tutkimuksen perusteella pystyn antamaan yksilölliset harjoiteohjeet ja käymään läpi liikuntasuosituksia äidin omien tavoitteiden mukaisesti. Käyntien määrä riippuu äidin tilanteesta; useimmiten 1-5 käyntiä riittää ja jo kertaluonteinen käynti on synnyttäneelle naiselle erittäin hyödyllinen. Hyvin harvoin on tilanteita, että äitiysfysioterapiassa käytäisiin tiheästi tai esim. viikon välein. Mikäli on erkaumaa, kipuja tai lantionpohjan toimintahäiriöitä, on  hyvä varautua käymään fysioterapiassa useampia kertoja.

Varaa aika äitiysfysioterapiaan TÄÄLTÄ

Tutustu myös Palaudu Synnytyksestä -pienryhmiin TÄÄLTÄ