Lantionpohjan toimintahäiriöt synnyttämättömillä naisilla

16.09.2021

Lantionpohjan toimintahäiriöt liitetään usein raskauteen ja synnytykseen, mutta toimintahäiriöitä, kuten virtsankarkailua ja erilaisia kiputiloja, esiintyy myös synnyttämättömillä naisilla. Lantionpohjan toimintahäiriöt voivat tuottaa häpeää ja aihe voi tuntua hankalasti lähestyttävältä, minkä vuoksi vaivoja on synnyttämättömien naisten keskuudessa todennäköisesti ilmoitettua enemmän.

VIRTSANKARKAILU

Lähes puolet naisista kokee jonkin asteista virtsankarkailua jossain elämänvaiheessa. Virtsankarkailua voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla, mitä erilaisemmista syistä.  Joskus rakon toiminta on muuttunut esimerkiksi sairauden tai opitun tavan takia. Lantionpohjan lihakset voivat olla heikot, mikä lisää riskiä virtsankarkailuun. Toisaalta lantionpohjan lihakset voivat olla yliaktiiviset tai jännittyneet, mikä myös lisää virtsankarkailun riskiä. Kovatehoisten urheilulajien harrastajat ovat riskiryhmässä virtsainkontinenssin osalta.

LANTIONPOHJAN KIVUT

Lantionpohjan kivulla tarkoitetaan oiretta, jossa henkilö tuntee kipua syvällä peräsuolessa tai lantionpohjan alueella ilman, että on vammaa tai erityistä suolistosta johtuvaa syytä. Joskus kipu voi liittyä lantionpohjan alueen leikkauksiin, endometrioosiin tai alueen tulehdukseen. Tämän vuoksi lantionpohjan kiputilojen kanssa on syytä käydä ensiksi lääkärissä

Vulvodynia tarkoittaa oireyhtymää, jossa esiintyy ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Kipu voi olla kosketukseen liittyvää, kosketukseen liittymätöntä tai molempia muotoja. Kyseessä on kiputila, jonka taustalla ei ole mikään tunnettu sairaus, eikä ulkosynnyttimien alueella näy mitään poikkeavaa muutosta. Vaikka vaiva on melko yleinen, on tutkimustietoa vulvodynian syistä ja hoidosta vähän eikä vulvodynian syytä tunneta. Joskus laukaisevana tekijänä on toistuvat tulehdukset (hiivasieni tai bakteeritulehdus) tai ehkäisypillerien käyttö. Vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40-vuotiailla naisilla. Yleisgynekologisessa aineistossa jopa 15 % naisista on tunnistanut joskus kärsineensä vulvan alueen kiputilasta.

LANTIONPOHJAN FYSIOTERAPIA

Lantionpohjan fysioterapiassa avainasemassa on tunnistaa alkutilanne, jonka perusteella voidaan käyttää erilaisia fysioterapeuttisia menetelmiä ja antaa asiakkaalle ohjeet omahoitoon.

Fysioterapiassa pyritään lantionpohjanlihasten tunnistamiseen ja aktivoimiseen tai mahdollisten ylikireiden lihasten rentouttamiseen ja näin myös kiputilojen vähentämiseen. Lantionpohjan vahvistamiseen tai vastaavasti lihasten rentouttamisen opetteluun voidaan käyttää EMG-biopalautehoitoa tai sähköstimulaatiohoitoa. 

Erilaiset käsittelyhoidot helpottavat usein lantionpohjan kiputiloja. Manuaalinen pehmytkudosten käsittely auttaa jännittyneiden lihasten rentouttamisessa.  Käsittelyitä voidaan tehdä vastaanotolla, mutta tärkeässä osassa on omatoiminen käsittely kotona. 

Apua lantionpohja toimintahäiriöihin kannattaa hakea, jos

  • oireet herättävät huolta tai rajo​ittavat elämääsi
  • oireet rajoittavat seksuaalisuuttasi
  • tamponi tai kuukupin käyttäminen on hankalaa tai kivuliasta.
  • oireet vaikuttavat virtsaamis- tai ulostamistoimintoihin
  • kipua ja jännittyneisyyttä heijastuu lantion ympäristöön, esimerkiksi vatsan ja selän alueelle.